Reklama
 
Blog | Lukáš Hudec

grandhotel – premiéra filmu 11.10.

Pár volných míst ještě zbylo tak jsem se vmísil v společnost "kvalitních lidí". Táta Ondříček s elegantní hůlčičkou, malinká Klára, Cyril diplomat házel autogramy, ale já měl jen knížku kterou jsem našel v metru , a po celý film jsem s vlastně těšil až vypadneme do Bukanýra a já si v ní budu moct dál číst o přestřelkách v Riu. Explose zoufalství kypěla promítači v rukou.

Absolutním killerem filmu je pak herec Dulava, jehož tvář připominá vykotlanou vrbu. Jeho postava je špatně napsaná a ještě strašně zahraná. Dulava je jěštědský macho, který si sbírá kondomy a o ejakulatu hovoří zlehka jak Seifert v básni. Výsledek je totální nechutnost jeho výstupů. Z mírně strašného soudku je postava exulanta / hraje žokej Mrkvička / který nutí Vlastu Flajšmana / hlavní hrdina / rozsypávat sudetský popel ve všech podlažích supermarketu. Praštěnost těhle scén ale prostě nefunguje. Nic není uvěřitelné. Všechny postavy mluví stejně defektním pseudojazykem, nebo se neumí vymáčknout nebo se mačkají až příliš. Fóry jsou vtipné asi jen pro autory filmu. Jediný kdo je aspoň po velkou část doby uvěřitelný je vyžilý číšníka Patka, který typově ve filmu nemá konkurenci. Je vtipný ať pronese cokoli. Hlavní hrdina je vedle něho jak vycpaný bobr ve vitrině. Hlavní majstrštyk je pak trikový let s balónem s nímž chce náš citově rozervaný hrdina odletět kamkoli aniž ví kam. Šije si jej tajně z ubrusů a lůžkovin ve vršíčku vysílače. Okamžik kdy plují nad krajem s recepčním, evokuje scénu s Adély a balónového souboje Dočolomanského a Kopeckého, a věta: "Pro tohle město je nás škoda", nádherně připomíná scénu z pohádky S čerty nejsou žerty kdy kaprál a kancléř sedí na komíně a smějí se "Pro tohle království nás byla dycky škoda". Tudíž sem se smál při úplně jiných scénách než se mělo. S invencí je to tedy ve filmu hodně zlé a film sám neví kterým směrem má vykročit a divák v něm stále tápe jako ve tmě. Hlavní hrdina okoukaného samotářského typu jenž má iluze jak chovanec z Bohnic a zbytek máklého personálu kulhá celým filmem a jen obtěžuje. Triviální slovní přestřelky mají za následek obrovské důsledky.Recepční Dulava podle mě trhl rekord v udělení výpovědí v českém filmu. Dal minimálně 4-5 vyhazovů z nichž ani jeden nebyl pochopitelný, pomineme-li výrobu balónu, jehož existence je nepochopitelná ještě více. Mělo to být trhlé nebo sladce popletené??? Nebylo to ani jedno, navíc tohle téma už je v českém filmu dávno vyčerpáno.

Grandhotel může vyhrát jedině v kategorii filmový plakát, jinak na něj čeká plyšový lví župan,,,ale to se nestane, lidi se rádi dojímají, zvlášť Praha nad zbytem svého banátu.

Kdyby se udělovali hvězdičky tak dávám ** z deseti a to jen proto že Klára Issová ukázala svů hrudníček a že film snad pomohl objevit nového herce v postavě číšníka Patky.

Reklama